Hlavní navigace

Tak trochu myšlenkový zmatek...

8. 1. 2009 14:34 (aktualizováno) tonda

 aneb, mají ti dva pánové vůbec nějaké elementární znalosti matematické statistiky?

Původně jsem chtěl nechat jejich komentáře bez odezvy, ale nakonec jsem se přeci jen odhodlal a shrnul základní nedostatky, které mi v tomto jejich loňském projevu vadí.

Za prvé statistika, jakákoliv, je jen měření, a každé měření obsahuje chyby, to mě osobně naučili už na průmyslovce. Čísla jsou sice pevná a nezpochybnitelná, ale spekulovat ale nad tím, jaké jsou skutečné hodnoty je podle mě diletantství, zde se totiž od silně objektivních čísel (i když s chybou), pouštíme do subjektkivních úvah. Není jasné, nad čím pánové spekulují, nad procentuálním zastoupení operačních systému ve všech počítačích kategorie PC, pouze uživatelských počítačů, pouze těmi s připojemín na Internet? Přitom samotná statistika zahrnuje právě všechny klienty vybraných webových serverů, na to je potřeba myslet! A dalo by se říct, že určitě ne všech, na to je tu pár technických překážek. Vtipná je i predikce vývoje zastoupení „jablečných“ systémů. Podle statistik jich je v české kotlině méně jak těch linuxových, přesto ale mám pocit, jako by bylo naznačováno, že právě tyto systémy porostou, protože je to prostě „trendy“.

Dále mě vadí pojem „Marketingová masáž“, jestli je tohle silná marketingová masáž (opravdu, nějak si neuvědomuji, že by někdo více prosazoval Linux na desktop, komerční distributoři se zaměřili jinam), co je potom „produkt placement“ zmíněný jedním z těch dvou? Tak trochu mám pocit, že si vzájemně odporují.

Sdílet